Реалізація активів банків, що перебувають в стадії ліквідації

logoЗ метою ефективної реалізації активів банків, що перебувають в стадії ліквідації, Асоціацією “Біржові та електронні майданчики” 05.02.2016 року було проведено круглий стіл за участю посадовців Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та представників організаторів торгів, що працюють в зазначеному напрямку.

Предметом обговорення стало обмеження ФГВФО граничного розміру винагороди організаторів торгів за проведення електронних аукціонів.

Під час заходу Асоціацією було озвучено, що рішення ФГВФО  щодо обмеження розміру винагороди акредитованим компаніям прямо суперечить вимогам чинного законодавства України, оскільки  Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»  такі повноваження Фонду не передбачено.

Крім того, цим рішенням Фонд порушує право самостійного визначення  організаторами торгів, як суб’єктів господарювання, вільних цін, яке передбачено ст. 190 Господарського кодексу України.

Разом з тим, зниження граничних розмірів винагороди може призвести до проявів корупції в питанні реалізації  активів банків, а отже негативно вплинути на ефективність наповнення бюджету Фонду та проведення виплат вкладникам.

В результаті обговорення сторонами вирішено спільними зусиллями визначити економічно-обґрунтований розмір винагороди, що дозволить максимально ефективно реалізовувати активи збанкрутілих банків.

Прес-центр АБЕМ, 08.02.2016

Поширити: